Nagrada

kipec-logo

Nagrado za izjemne dosežke v gospodarstvu 2016 sta prejela direktor Narodnega doma Maribor in oče festivala Lent Vladimir Rukavina ter umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Kot smo v Časniku Finance zapisali v obrazložitvi izbora, sta »umetnika in poslovneža podiranja pregrad«, saj »znata tenkočutno povezati državo, podpornike umetnosti iz gospodarstva, umetnost samo in korist celotne skupnosti, vključujoč tudi celotno gospodarstvo.«

»Rukavina in Brlek sta dobršen del svojega delovnega življenja posvetila menedžmentu v kulturi. In tu sta oba skozi vrsto let pokazala, da ta del menedžmenta ni sestavljen iz uradniškega nabiranja proračunskih sredstev za izvedbo kulturnih programov, temveč sta znala povezovati in še vedno povezujeta gospodarstvo z umetnostjo. Prav zaradi tega izjemnega talenta gospodarstvu dajeta posebno širino, občinstvu obeh festivalov pa premnogo kulturno-umetniških utrinkov, brez katerih bi življenje vseh nas bilo precej siromašnejše. Povsem upravičena je hvala, da sta tako Ljubljanski festival kot Lent pomembna za celotno slovensko gospodarstvo in državo. Rukavina in Brlek jasnita obzorja, dajeta navdih in ne nazadnje pomembno pripomoreta tudi k prepoznavnosti Slovenije«, je še zapisano v obrazložitvi nagrade, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje.

Nagrado Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke 2015 je prejela Tina Maze.

Trdo delo in vizionarsko vodenje kot nadgradnja talenta. To je recept za smučarske in poslovne uspehe smučarke Tine Maze.

»Niso samo neposredni gospodarstveniki ali menedžerji zaslužni za gospodarske dosežke, dosežke, ki nas bogatijo, tako gmotno kot tudi duhovno. Zaslužni za gospodarske zmage so lahko uspešni politiki, kulturniki in športniki. Tina Maze je legenda, Slovence je v letih, ko so premnogi ječali pod bremenom krize, tudi zdaj jih ni malo, razveseljevala, jim kot smučarska šampionka vlivala samozavest tedaj, ko smo to še kako potrebovali,« smo zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke 2015.

Nagrada Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu

Nagrada Časnika Finance je vrhunsko priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje.

Gre za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela, izobraževanja in vzgoje, publicistike, za dosežke na področju menedžmenta, tehnološkega razvoja, in političnega dela, ki vnašajo v slovenski gospodarski prostor novo kakovost, povečujejo gospodarsko rast in zmanjšujejo negotovost med gospodarskimi subjekti.

Je potrditev dolgoročnih prizadevanj nagrajenca (oz. organizacije), ki so bila zavestno usmerjana tako, da bi bili njihovi učinki trajni in ugodni za širše družbeno okolje, in je obenem priznanje za njihove rezultate, ki so jasno opredeljivi oziroma merljivi.

Dosedanji nagrajenci so: Ivan Ribnikar, profesor na EF; Jože Stanič, nekdanji predsednik uprave Gorenja, France Bučar, prvi predsednik državnega zbora, Stojan Petrič, predsednik uprave Kolektorja, Milan Kučan, nekdanji predsednik republike, Slavko Avsenik, glasbenik, Jože Colarič, predsednik uprave Krke, Vojko Čok, predsednik uprave Banke Koper, Janez Škrabec, glavni direktor Riko, Spomenka Hribar, filozofinja, Sandi Češko, predsednik uprave podjetja Studio Moderna, Štefan Hoyer, predsednik uprave Skupine Jub, Ivo Boscarol, direktor Pipistrela, Aleksander Zalaznik, Danfoss Trata, Melita Ferlež, Henkel Maribor, Jožica Rejec in Štefan Bertoncelj iz Domela, Tina Maze, smučarka, lani pa sta jo prejela Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor in oče festivala Lent ter Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana.

Deli...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email