Digitalizacija v finančni industriji in novi poslovni modeli

Thu 14 Nov 15:15 – 16:00

Govorci

Arnoud Boot

profesor podjetniških financ in finančnih trgov na Univerzi v Amsterdamu, predsednik sveta Nizozemske centralne banke (DNB)

Arnoud Boot je profesor podjetniških financ in finančnih trgov na Univerzi v Amsterdamu ter član Kraljeve nizozemske akademije umetnosti in znanosti (KNAW). Je predsednik sveta Nizozemske centralne banke (DNB), član mreže Sustainable Finance Lab (SFL) in član Znanstvenega sveta za vladno politiko (WRR). Je tudi predsednik Evropskega finančnega združenja (EFA) in vodi Amsterdamski center za podjetniške finance (ACCF), skupino za razmislek, ki spodbuja dialog med teoretiki in praktiki. Pri svojem delu se osredotoča na širok pojem »financializacije« družbe. Na področju javnega reda in kot neodvisen glas v javni debati se osredotoča na temeljne premike v svetovnem gospodarstvu, ki so povezani z revolucijo informacijske tehnologije in trenutnimi geopolitičnimi premiki. Njegovi akademski prispevki so bili objavljeni v mnogih vodilnih znanstvenih revijah, vključno z American Economic Reviewin Journal of Finance. V svojem svetovalnem poročilu nizozemski vladi (WRR 2016) je uporabil pojem finančne prevlade v nizozemski družbi in oblikoval priporočila za večjo osredotočenost na realno gospodarstvo.

Vsebina predavanja Arnouda Boota:

Tako imenovana fintech podjetja že dandanes ogrožajo samo bistvo tradicionalne finančne industrije. Bodo novinci povsem spremenili vlogo klasičnih finančnih posrednikov. V kaj se bodo pod vplivom novih tehnologij in poslovnih modelov spremenili klasični finančni posredniki? In nasprotno: bodo finančnotehnološke platforme prevzemale modele zdajšnjih klasičnih posrednikov tudi zaradi pritiskov regulatorjev in nadzornikov? Kje se bosta svetova srečala, kako se bosta približevala in deloma tudi združevala?

Deli...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email