Podrobnosti programa

#PREDAVANJE

Vsebina

Pedro J. F. de Lima je kot vodja za področje ekonomskih študij na ekonomskem oddelku Evropske investicijske banke odgovoren za analize strukturnih tematik, bistvenih za evropska gospodarstva in dejavnosti EIB. Zadolžen je za Letno poročilo o investiranju in investicijskem financiranju EIB ter za Raziskavo skupine EIB o naložbah podjetij v EU. Pred tem je bil vodja divizije za državni in finančni sektor na ekonomskem oddelku in vodja divizije notranjega modeliranja na direktoratu za upravljanje tveganj. Preden se je pridružil EIB, je bil višji ekonomist pri OECD v Parizu in Evropski centralni banki v Frankfurtu ter izredni profesor ekonomije na Univerzi Johnsa Hopkinsa v ZDA. Na Univerzi Wisconsina-Madison v ZDA je doktoriral iz ekonomije. Izdanih je bilo več njegovih publikacij na tematiko makroekonomije, finančne ekonomije, ekonomije dela in ekonometrije časovnih vrst. Nekaj časa je bil tudi profesor ekonomije na John F. Welch College of Business, Univerze Sacred Heart (v kampusu v Luksemburgu), kjer je poučeval o izvedenih finančnih instrumentih in upravljanju tveganja.

Vsebina predavanja:

 Brez obsežnih naložb se EU ne bo mogla kosati ne z ZDA in še posebej ne s Kitajsko. EU je v svoji vlogi nekakšnega šampiona tradicionalne industrije v nekaj zadnjih letih ali celo desetletjih začela izgubljati tekmo tako s Silicijevo dolino v ZDA kot tudi z novimi tehnološkimi velikani in drugimi podjetji iz Azije, predvsem Kitajske. Kako se bomo lotevali naložb v infrastrukturo in znanje, da bomo začeli konkurente dohajati ali jih celo prehitevati, da ne bomo ostali le kot svetovni muzej?

Pedro de Lima
vodja za področje ekonomskih študij na ekonomskem oddelku Evropske investicijske banke
Sponzorji

Ostala zanimiva predavanja

Več predavanj

Pridružite se nam 17. in 18. novembra 2022

Pogled na svetovno gospodarstvo. Ali bo virus usoden tudi za kapitalizem kot ga poznamo doslej? Spremenjena realnost in preizkus odpornosti

Lokacija

Grand Hotel Bernardin Obala 2 6320 Portorož

Kontakt

sandra.zidar@finance.si, +386 (0)41 904 206

Sledite nam

Na socialnih omrežjih