Nagrada Časnika Finance

OGLEJTE SI NAGRAJENCE

Nagrada Časnika Finance

je vrhunsko priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje.

Gre za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela, izobraževanja in vzgoje, publicistike, za dosežke na področju menedžmenta, tehnološkega razvoja, in političnega dela, ki vnašajo v slovenski gospodarski prostor novo kakovost, povečujejo gospodarsko rast in zmanjšujejo negotovost med gospodarskimi subjekti.

Je potrditev dolgoročnih prizadevanj nagrajenca (oz. organizacije), ki so bila zavestno usmerjana tako, da bi bili njihovi učinki trajni in ugodni za širše družbeno okolje, in je obenem priznanje za njihove rezultate, ki so jasno opredeljivi oziroma merljivi.

Nagrajenci Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu

»Edi Kraus je poslovni popotnik, športnik, ki daje koše, in tako rekoč serijski podjetnik ter povezovalec. Poznamo ga predvsem kot prvega človeka ljubljanske tovarne Aquafil Slovenija oziroma nekdanjega Julona. Pod njegovim vodstvom ljubljanska oziroma slovenska kemična ikona, ki proizvaja surovine za tekstilno industrijo, varno in donosno kljubuje vsem izzivom današnjega dne in prihodnosti,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu 2019. Letošnjo nagrado za izjemne gospodarske dosežke tako dobi Edi Kraus.
Nagrajenec 2019

Slovenski Aquafil lani s četrt milijarde evrov prihodkov.

Danes je Aqaufil Slovenija mednarodno, rastoče, sodobno in izvozno usmerjeno podjetje. Aquafil Slovenija daje delo nekaj manj kot 900 ljudem, v letu 2018 so po podatkih iz javnih baz ustvarili dobrih 251 milijonov evrov prihodkov in osem milijonov evrov dobička. Kot so pojasnili ob obrazložitvi nagrade, ima zamejski Slovenec z Opčin za to zelo velike zasluge.

»Poti Edija Krausa in nekdanjega Julona so se srečale na začetku devetdesetih let, ko je bil prezadolženi Julon pred privatizacijo. Kot eden organizatorjev privatizacije je povezal italijanskega podjetnika Giulia Bonnazija, lastnika podjetja Aquafil, s slovenskimi prodajalci in Julon so potem privatizirali tako, da je vanj pritekel svež denar. Sledila so leta posodabljanja z zelo izbrušenim občutkom za varovanje okolja in posluhom za vse deležnike podjetja. V privatizacijo in razvoj nekdanjega Julona se je Kraus vključil tudi kot podjetnik, vložil je lastni denar. Ta poteza priča o Krausovi ne samo voditeljski, temveč tudi izrazito podjetniški naravnanosti,« je še zapisano v obrazložitvi nagrade.

DOSEDANJI NAGRAJENCI

PKP je osrednji gospodarski dogodek in stičišče najpomembnejših »poslovnih« imen v Sloveniji. Je prostor izmenjave najboljših poslovnih praks in priložnost, da poslovneži iz prve roke slišijo o prihajajočih trendih na gospodarskem področju.

ČASNIK FINANCE

Časnik Finance, d. o. o.
Bleiweisova 30,
1000 Ljubljana, Slovenija

Kontaktna oseba:
Jasna Špende, namestnica direktorice


T: +386 1 30 91 470, +386 (0)40 455 470
E: jasna.spende@finance.si, E:akademija@finance.si
W: https://akademija.finance.si

EKONOMSKA FAKULTETA

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

W: http://www.ef.uni-lj.si