O konferenci

Poslovna konferenca Portorož (PKP) si je ugled in prepoznavnost v dvajsetih letih zgradila tudi z udeležbo priznanih gostujočih predavateljev iz številnih svetovnih univerz in poslovnih šol. PKP v organizaciji Poslovne akademije Finance in ljubljanske Ekonomske fakultete poteka že od leta 1999.

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani skupaj z njenimi partnerskimi institucijami na Poslovni konferenci Portorož vsako leto izda raziskavo. Kot pojasnjuje profesor doktor Janez Prašnikar, programski vodja PKP, je do zdaj v raziskavah sodelovalo prek 100 raziskovalcev, na projektu pa vsako leto deluje stalna skupina 16 strokovnjakov.

PKP je v vseh teh letih gostila več tisoč udeležencev in prek 450 evropskih in svetovnih govornikov, ki so vsako leto dali svojo oceno o glavnih izzivih gospodarstva v svetu, Evropi in regiji.

Na osrednji gospodarski konferenci v regiji so tako sodelovali Peter Mandelson, nekdanji evropski komisar za zunanjo trgovino (v obdobju od leta 2004 do 2008), Andree Sapir, nekdanji ekonomski svetovalec predsednika evropske komisije, sicer predavatelj na bruseljski univerzi Libre de Bruxelles ter številni priznani predavatelji iz univerz v Amsterdamu in Michiganu, Londonske poslovne šole ter Univerze za tehnologijo iz Eindhovna. Med govorniki je bil tudi Robert Martijnse, tedanji predsednik uprave Philipsa za Italijo, Grčijo, Egipt, Adriatic in Izrael.

Zakaj se udeležiti PKP? Ker je …
  • Priložnost za osebnostno in strokovno rast, obnovitev obstoječih in ustvarjanje novih poslovnih stikov
  • Na enem mestu so zbrani mnenjski voditelji, odločevalci, menedžerji in top govorniki s katerimi boste v neposrednem stiku
  • Fokusiramo se na najpomembnejše poslovne teme in trende današnjega časa
  • Dobite nova znanja in praktične ideje, ki vam pomagajo pri vašem delu in doseganju poslovnih načrtov
  • Spodbuda, da preverite, če so vaše trenutne poslovne in vodstvene prakse prave
  • Predstavlja pravo razmerje »realnega« sveta, praktičnih izkušenj, akademskega znanja in raziskav
  • Priložnost za poslovno mreženje
  • Prostor za refleksijo in nove ideje, da se boste soočili s poslovnimi izzivi na nove in inovativne načine

Na PKP smo gostili še predavatelje iz Poslovne šole v Köbenhavnu, Univerze v Pensilvaniji, Mednarodne poslovne šole MIRBIS iz Moskve, Londonske šole za ekonomijo in politične vede, Univerze Bilkent iz Ankare, sarajevske, banjaluške in beograjske univerze, podgoriške Ekonomske fakultete, Ekonomskega inštituta iz Kijeva, Poslovne šole Univerze Severne Karoline, Tehniške univerze v Eindhovnu, nizozemske ekonomske fakultete in številnih drugih univerz in inštitutov.

Poslovna konferenca Portorož je dogodek, ki je zasnovan vsako leto znova, njegova vsebina pa nastaja na podlagi temeljitega raziskovalnega dela, kar zagotavlja visoko dodano vrednost konference.

Med uglednimi predavatelji velja omeniti profesorja Joachima Scheideja iz Inštituta za svetovno gospodarstvo v Kielu, Petra Sanfeya, glavnega ekonomista Evropske banke za obnovo in razvoj(EBRD), Williema Buiterja, vplivnega britanskega ekonomista, sicer profesorja evropske politične ekonomije na London School of Economics, Helmuta Bernkopfa, direktorja področja Srednje in Jugovzhodne Evrope v BACA, Klausa Rauscha, glavnega direktorja HBV Information Services, Hypovereinsbank, Peera Hulla Kristensena iz Poslovne šole v Köbenhavnu. Seveda smo gostili tudi številne slovenske profesorje in ekonomiste, med njimi velja še posebej omeniti uglednega profesorja Veljka Boleta, ki že je dobra tri desetletja zaposlen na EIPF in kjer trenutno deluje kot višji znanstveni sodelavec.

Nagrada Časnika Finance je vrhunsko priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje.

Na PKP smo do zdaj podelili nagrade za posebne dosežke v gospodarstvu. Dosedanji nagrajenci so: Ivan Ribnikar, profesor na EF; Jože Stanič, nekdanji predsednik uprave Gorenja, France Bučar, prvi predsednik državnega zbora, Stojan Petrič, predsednik uprave Kolektorja, Milan Kučan, nekdanji predsednik republike, Slavko Avsenik, glasbenik, Jože Colarič, predsednik uprave Krke, Vojko Čok, predsednik uprave Banke Koper, Janez Škrabec, glavni direktor Riko, Spomenka Hribar, filozofinja, Sandi Češko, predsednik uprave podjetja Studio Moderna, Štefan Hoyer, predsednik uprave Skupine Jub, Ivo Boscarol, direktor Pipistrela, Aleksander Zalaznik, Danfoss Trata, Melita Ferlež, Henkel Maribor, Jožica Rejec in Štefan Bertoncelj iz Domela, Tina Maze, smučarka, Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor in oče festivala Lent ter Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana, Igor Akrapovič, lastnik skupine Akrapovič, profesor Janez Prašnikar, Edi Kraus, Aquafil Slovenija, Silvan Peršolja, Klet Brda, Marjan Pipenbaher, Ponting, Gertrud Rantzen, Slovensko-nemška gospodarska zbornica od leta 2006 do 2022 in Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije.