Igor Akrapovič – letošnji nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke

»Igor Akrapovič je zanesenjak. Je človek, ki je, kar je, in se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni. Je utelešena strast, motociklistična in podjetniška. Iz njega veje energija, ki mu tu in tam daje vtis robatosti, kar pravzaprav ni pravi izraz. Igor Akrapovič ni robat, samo stvari poimenuje takšne, kakršne so, v klenem in vsem razumljivem jeziku. Je izklesan podjetnik in tudi kritik slovenske gospodarske stvarnosti. Želi si, da bi Slovenija bila boljša in pravičnejša, da bi vsi bili bogatejši,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke 2016. Letošnjo nagrado za posebne gospodarske dosežke tako dobi Igor Akrapovič.

Letos in še prihodnja leta načrtovana 15-odstotna rast

Za uspeh je zaslužnih več dejavnikov, pravi Akrapovič, predvsem tu poudarja svoje poznavanje motorjev in kako delujejo. »Ko sem predeloval stare motorje, sem hitro ugotovil, da izpušni sistemi niso optimalni. Zato sem rešitev poiskal sam.«

Zdaj veliko večino prihodkov ustvarijo na tujem. Lani so poslovali z rekordnim dobičkom v višini 12,3 milijona evrov, dobičkovna (EBIT) marža pa je s 13 odstotki trikratnik slovenskega povprečja.

Letos znova načrtujejo rast, približno za 15 odstotkov, napoveduje Akrapovič in prizna, da jih je letos vseeno nekoliko presenetilo veliko povpraševanje po njihovih izdelkih. »Veliko težav smo imeli s tem, da nismo imeli dovolj ljudi glede na velikost povpraševanja, ki nas je nekoliko presenetilo. Sploh je zraslo povpraševanje na avtomobilskem delu,« pravi letošnji nagrajenec.

Kaj je treba rešiti, da bo posel lažji?

Akrapovič našteva dve glavni težavi za posel. »Prva je nefleksibilnost delovne zakonodaje. Če imaš nemotiviranega zaposlenega se ga ne moreš znebiti, tudi če mu plačaš dobro odpravnino,« pravi.

Tudi druga težava je povezana z zaposlovanjem. Natančneje z obremenitvijo plač. »Plače najbolj izobraženih delavcev so še vedno preveč obdavčene. In kaj se nam dogaja? Nemško podjetje je za isto neto plačo delavcu precej manj obremenjeno z bruto zneskom. In posledica vsega tega je beg možganov.«

Komentar