Na 19. PKP prihaja vplivni nemški futurist Matthias Horx

Znan je program letošnje Poslovne konference Portorož, ki prinaša napovedi gospodarskih gibanj in vpliva robotizacije, izpostavlja priložnosti nevroznanosti in novih tehnologij ter se tradicionalno poklanja izjemnim dosežkom v gospodarstvu.
Na 19. PKP prihaja vplivni nemški futurist Matthias Horx

Matthias Horx je ustanovitelj inštituta gospodarskega in političnega možganskega trusta Zukunftsinstitut.

Živeti med velikani kiklopi in roboti je ne le geslo letošnje Poslovne konference Portorož, ampak tudi uvodnega predavanja tega osrednjega gospodarskega srečanja, v katerem bo svoja razmišljanja predstavil Matthias Horx, vplivni nemški futurist, ustanovitelj gospodarskega in političnega možganska trusta Zukunftsinstitut.

Kdo je Horx?

Matthias Horx je bil med drugim avtor in urednik časopisov Tempo, Die Zeit in Merian. V tistem času je postavil temelje svoji prihodnji karieri. Leta 1993 je skupaj s Petrom Wippermannom ustanovil Trendbüro Hamburg, ki je hitro postal jedro nemških trženjsko naravnanih raziskav trendov. Pet let pozneje je ustanovil inštitut Zukunftsinstitut, katerega glavno poslanstvo je analiza in predstavitev temeljnega prihodnjega razvoja v družbi, gospodarstvu in vsakodnevni kulturi. S sedežem blizu Frankfurta in podružnicami na Dunaju ter predstavniki v Londonu je ta gospodarski in politični možganski trust eden najbolj iskanih po vsej Evropi.

EU – obljubljena dežela?

Prvi dan konference bo pod drobnogled med drugim vzel EU. Ob vprašanju, kako jo vidimo danes, se bosta soočila dva uveljavljena strokovnjaka, Paolo Savone, zaslužni profesor politične ekonomije in nekdanji minister za industrijo v Italiji, in Mojmir Mrak, profesor mednarodnih financ in ekonomske politike Evropske unije na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Njuni mnenji bo dopolnila vselej odmevna napoved gospodarskih gibanj v EU – pa tudi v jugovzhodni Evropi in Sloveniji v letu 2018, ki jo bo predstavil slovenski ekonomist Veljko Bole.

Nevroznanost za boljše poslovno odločanje

Direktor Centra za ekonomijo in nevroznanost na Univerzi v Bonnu Bernd Weber bo odgovarjal na vprašanje, ali je večja nagnjenost k tveganju stvar posameznikove genetike in se razlike v genetiki ljudi kažejo tudi pri sprejemanju njihovih odločitev. Predstavil bo tudi, kako je nova spoznanja sodobne nevroznanosti mogoče uporabiti pri izboljšanju poslovnega odločanja v realnem okolju.

Kako se je spremenilo finančno vedenje gospodinjstev, odkar so bile v EU odpravljene meje?

Odgovor si obetamo od Michallisa Halliasiosa, predstojnika oddelka za makroekonomijo in finance na Goethejevi univerzi v Frankfurtu, ustanovnega direktorja Mreže za raziskovanje financiranja gospodinjstev in raziskovalca na CEPR. Halliasios bo predstavil svoj pogled, kako vključiti dogodke, kot so padec berlinskega zidu, imigracija v normalnih časih, alokacija pribežnikov in podobno, v oblikovanje finančnih trgov, ki bodo gospodinjstvom v EU omogočili posojilne sklade, ne glede na to, od kod prihajajo.

Robotizacija

Pomemben del 19. Poslovne konference Portorož bo namenjen tudi tematiki »robotizacije«. Predstavljen bo raziskovalni projekt Ekonomske fakultete z naslovom »Robotizacija: dvig ali zaton civilizacije«. Bjarke Falk Nielsen, vodja grozdov Danske inovacijske mreže za robotiko, bo predstavil izkušnje danskih podjetij z robotizacijo, delovanje grozda in vladno politiko na tem področju. Predstavnik PwC bo izpostavil nove priložnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije, predstavnik Bisnode pa v tem kontekstu še posebej poudaril velepodatke.

»Robotizacijo« bo s kadrovskim vidikom zaokrožil britanski kadrovski futurolog Perry Timms, ki se že 20 let ukvarja s spremembami v poslovanju in je še posebej specializiran za prihodnost na področju dela, bo govoril o delovnih mestih prihodnosti in koga bo najbolj prizadela izguba delovnih mest zaradi robotizacije.

Nagrada za izjemne dosežke v gospodarstvu

Poslovna konferenca Portorož je tudi priložnost za podelitev nagrade Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu. Spomnimo, lansko leto sta nagrado prejela direktor Narodnega doma Maribor in oče festivala Lent Vladimir Rukavina ter umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Nagrada Časnika Finance je vrhunsko priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje. Gre za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela, izobraževanja in vzgoje, publicistike, za dosežke na področju menedžmenta, tehnološkega razvoja, in političnega dela, ki vnašajo v slovenski gospodarski prostor novo kakovost, povečujejo gospodarsko rast in zmanjšujejo negotovost med gospodarskimi subjekti. Je potrditev dolgoročnih prizadevanj nagrajenca (oz. organizacije), ki so bila zavestno usmerjana tako, da bi bili njihovi učinki trajni in ugodni za širše družbeno okolje, in je obenem priznanje za njihove rezultate, ki so jasno opredeljivi oziroma merljivi. Seznam vseh dosedanjih nagrajencev si lahko ogledate tule.

Podrobnejši program 19. Poslovne konference Portorož, ki bo 30. novembra in 1. decembra letos, si lahko ogledate na spletni strani konference. Prijava do 29. septembra prinaša 20-odstotni popust.

Komentar