Haliassos o glavnih dejavniki, ki bi lahko sprožili novo krizo

Čezmerna tveganja ob nizkih obrestnih merah, trenutna odvisnost avtomobilskih podjetij od poceni posojil za nakup avtomobila, politična zaskrbljenost, ki jo sproža fiskalna neodgovornost in pomanjkanje sodelovanja. Seveda so tu še večji dogodki oziroma obsežnejši pojavi (brexit, populizem, ksenofobija, separatistična nagnjenja). Vse to bi lahko povzročilo novo krizo. Seveda ne izhaja vse iz financ, a lahko vpliva na finančne trge in se še poslabša s političnimi neuspehi.

Več moramo vložiti v fleksibilne mehanizme za obvladovanje kriz, pa tudi podvojiti naša prizadevanja za preprečevanje vzrokov za njihov nastanek. (celoten intervju preberite tukaj.)

Michael Haliassos je predstojnik oddelka za makroekonomijo in finance na Goethejevi univerzi v Frankfurtu in je ustanovni direktor Mreže za raziskovanje financiranja gospodinjstev (Network on Household Finance). Bil je svetovalec Evropske centralne banke pri raziskavi o finančnih sredstvih in porabi gospodinjstev (HFCS) od njenih začetkov leta 2006.

Komentar