Letos, se zdi, da se v ekonomiji malo otresamo obdobja krize in na dan stopajo nove teme

»Letos, se zdi, da se v ekonomiji malo otresamo obdobja krize in na dan stopajo nove teme. Ena teh so močni voditelji. Druga tema pa je povezana z robotiko,« je na tiskovni konferenci pred PKP povedal Janez Prašnikar, programski vodja 19. PKP.
Ekonomist Veljko Bole iz EIPF Ljubljana pa najavlja »mislim da že lahko rečemo: novi paradigmi makroekonomije v tujini.  Kot veste, centralni bankirji so zelo zbegani: aktivnost hitro raste, zaposlenost tudi, plače pa stojijo in cene tudi. V Sloveniji pa imamo še dva dodatna elementa te paradigme: ekonomija zelo hitro raste, bistveno hitreje kot v evroobmočju, krediti pa stojijo, stoji tudi domače trošenje oz. se to zelo počasi povečuje.«

Roboti so sicer po prepričanju svetovalne hiše PricewaterhouseCoopers ena izmed osmih ključnih tehnologij, partner PwC CEE Dejan Ljuština pa se bo s svojim predavanjem vklopil v oba dela, kiklope in robote: »Ko govorimo o tehnologiji in tehnoloških podjetjih, govorimo o  največjih svetovnih kiklopih. Pet najvrednejših podjetij na svetu je tehnoloških podjetij. Njihova tržna kapitalizacija je enaka dvema BDP-jema vseh držav jugovzhodne Evrope, vključno s Turčijo, ki je 16. ali 17. svetovna ekonomija.« Ljuština dodaja, da je umetna inteligenca področje, ki privlači največ investicij, največ zagonskih podjetij, največ uveljavljenih podjetij, in še zdaleč ni več znanstvena fantastika: »Telekomunikacijska podjetja v jugovzhodni Aziji so to tehnologijo lansirala pred letom in pol, francosko energetsko podjetje, s katerim sodelujemo, pred letom dni.« Vendar pa naša podjetja zaostajajo: »Podjetja v jugovzhodni Evropi zaostajajo. To je ogromno področje, velik vpliv na podjetja, na nacionalne ekonomije, trg dela in vsekakor tema, h kateri je potrebno zelo resno pristopiti.

Komentar