Direktorji, ste pripravljeni na umetno inteligenco?

“Službe bodo izginjale, a bodo nastajale nove. Tudi na Danskem veliko uporabljamo robotiko, a imamo vseeno nizko brezposelnost,” je na tiskovni konferenci pred PKP povedal Bjarke Falk Nielsen, vodja grozdov Danska inovacijska mreža za robotiko, RoboCluster.

»Letos, se zdi, da se v ekonomiji malo otresamo obdobja krize in na dan stopajo nove teme. Ena teh so močni voditelji. Druga tema pa je povezana z robotiko,« je na tiskovni konferenci pred Poslovno konferenco Portorož (PKP) povedal Janez Prašnikar, programski vodja 19. PKP.

Ko bodo robotiko začela izkoriščati tudi mala in srednja podjetja, bo storjen velik korak naprej

Bjarke Falk Nielsen, vodja grozdov Danske inovacijske mreže za robotiko RoboCluster in eden od govorcev na letošnji PKP, je na tiskovni konferenci povedal, da so danska velika podjetja robotiko že vzela za svojo. Ko pa jo bodo začela izkoriščati tudi mala in srednja podjetja, bo storjen velik korak naprej.

A kot je dodal, se za službe ni treba bati. »Službe bodo izginjale, a bodo nastajale nove. Tudi na Danskem veliko uporabljamo robotiko, a imamo vseeno nizko brezposelnost. Ljudje bodo našli način, da delajo in plačujejo davke,« je še dodal. Bo pa več disrupcij kot proizvodnja doživela finančna industrija. Saj, ko je povedal Falk Nielsen, se na Danskem že zdaj dogaja, da roboti nadomeščajo ljudi. Po njegovem mnenju je lažje narediti industrijskega robota, kot pa ga vpeljati v zdravstveni sistem. “Danes ljudje jemljejo kri. Bodo ljudje v prihodnosti zaupali, da to prevzamejo roboti?”

Ob tem pa je Falk Nielsen dodal, da imajo ZDA pri robotiki pred Evropo prednost predvsem pri financiranju, pri razvoju in uporabi robotov pa smo na isti ravni.

Umetna inteligenca ni več znanstvena fantastika

Na vprašanje Petra Frankla, direktorja in glavnega urednika Časnika Finance, ali ni umetna inteligenca boljša od človeške, je Falk Nielsen odgovoril, da je v nekaterih primerih umetna inteligenca boljša, denimo za ponavljajoče se delo. Ko pa je treba postavljati različna, prava vprašanja, to delo ni primerno za robota.

Umetna inteligenca ni več znanstvena fantastika. To je področje, na katero se zadnje čase največ vlaga, je povedal Dejan Ljuština, PwC Partner. Kot primer uporabe umetne inteligence je navedel Amazon s svojo virtualno asistentko Alexo.

Se lahko Slovenija primerja z Dansko pri robotih?

Danska je ena bolj razvitih držav na področju robotike, je povedal Prašnikar in dodal, da so lani imeli 211 industrijskih robotov na deset tisoč zaposlenih. Evropsko povprečje je 99.

In kje je Slovenija? Kot je povedal Prašnikar, smo nad evropskim povprečjem, in sicer je pri nas na deset tisoč zaposlenih 135 industrijskih robotov. »Od leta 2012 do 2016 se je število industrijskih robotov v slovenski industriji potrojilo,« je še dodal.

Gospodarstvo hitro raste, domača poraba pa počasi

Slovensko gospodarstvo raste hitro, hitreje od evroobmočja, je povedal ekonomist z EIPF Veljko Bole. A kljub hitri rasti, posojila, predvsem podjetjem, stojijo, počasi pa se povečuje tudi domača poraba.

Koga boste še lahko videli na 19. PKP?

Poslovna konferenca Portorož bo 30. novembra in 1. decembra. Na njej boste lahko slišali vplivnega nemškega futurista Matthiasa Horxa, ki pravi, da bo čez desetletje več služb kot kdaj prej, a vsi se bodo še naprej bali robotov.

Slišali boste lahko tudi nekdanjega italijanskega ministra za industrijo Paola Savono pa Michaela Haliassosa, ustanovnega direktorja Mreže za raziskovanje financiranja gospodinjstev, ki pravi, da bodo nizke obrestne mere vztrajale še vsaj do leta 2019. Na PKP se nam bo pridružil tudi profesor nevroekonomijeBernd Weber, ki bo govoril o tem, kako je spoznanja sodobne nevroznanosti mogoče uporabiti pri izboljšanju poslovnega odločanja v konkretnem okolju.