Stari smo 20 let. Veselim se tudi 30. rojstnega dne

Bi se radi pripravili na posel jutri? Želite načrtovati pet potez vnaprej? Vabljeni k brezplačnemu prenosu priloge 20 let PKP, ki je izšla v Časniku Finance.

Letošnja Poslovna konferenca Portorož (PKP) je dvajseta po vrsti. Pomemben in slovesen jubilej. Spremljam in soustvarjam jo od začetka. Vsakič, tradicionalno novembra (letos bo 15. in 16. novembra), ko dvignemo njen zastor, me ščemi. Trema, pričakovanje, občutek, da smo vnovič naredili pomembno delo, in negotovost, ali bo občinstvo zadovoljno. V poslu, in Poslovna konferenca Portorož je sama po sebi poslovni projekt, je treba biti tudi ponižen, prikloniti se kupcem, udeležencem konference in njenim sponzorjem.
S partnerjem, ljubljansko ekonomsko fakulteto, si prizadevamo, da bi našim kupcem pomagali objeti svetovno komponento naše države. Kajti Slovenija je veliko premajhna, da bi lahko bila zaprta, da bi se preveč ukvarjali sami s seboj. Poslovna konferenca Portorož je usmerjena v širitev obzorij, skupaj s profesorjem Janezom Prašnikarjem, njegovimi sodelavkami in sodelavci ter študenti je tim Časnika Finance zavezan, da dogodku damo obeležje nečesa, kar našo državo krasi. Ne glede na vse naše notranje razprtije je zavedanje, da Slovenija lahko napreduje le, če je odprta tako navznoter kot tudi navzven, najpomembnejše. Odprtost, želja po napredku in znanju, tako domačem kot mednarodnem, nas bogatijo tako materialno kot duhovno.

Brez odprtosti, potovanj, prenosa misli in znanj bi Slovenija bila zatohla. Osnovna misel in poslanstvo PKP je pregnati statičnost in razburkati preveč mirne in nepretočne vode. Zato ni tako nenavadno, da smo na Poslovni konferenci s premnogimi napori in ob sodelovanju mnogih ljudi in organizacij znali kot govorce na PKP pritegniti ljudi, kot sta Bill Clinton, Joschka Fischer, mnogo mednarodnih politikov, menedžerjev in znanstvenikov nas je že počastilo. To je tudi obveznost za prihodnost.

Poslovna konferenca Portorož ponuja tudi praktična znanja, a to je le del mozaika. Skrivnost je ugotoviti, kako praktična znanja nadgraditi z ustvarjenjem širokih obzorij, pogledom navzven in naprej. Debate na PKP so praktične in široke, vse podprte z dejstvi in znanstvenimi dognanji, a v praktičnem in lahko razumljivem jeziku. Kajti posel, tako domač kot mednaroden, je v bistvu preprost in hkrati širok. Dandanes je poslovnež lahko zelo uspešen le, če razume vse hitrejše tehnološke, ekonomske in tudi politične spremembe. Brez tega se je skoraj nemogoče trajno razvijati tako na domačem kot tudi mednarodnem trgu.

PKP ni veselica udeležencev in sponzorjev. Na PKP se seveda znamo zabavati, a vemo, da je zabava resnično dobra samo, če je na visoki ravni in šele potem, ko prek vsebine pridobiš občutek, da si uspešno opravil pomembno delo, s katerim si postal bogatejši. PKP je tudi kultura (predvsem glasba), scenografija, impresivni videovložki. In seveda je tudi vsakoletni nagrajenec za pomembne dosežke v gospodarstvu. Ti niso nujno povezani samo z uspešnim vodenjem podjetja, temveč z vsem, kar nam v Sloveniji omogoča, da ustvarjamo kolikor toliko uspešno poslovno okolje. Tu delo nikoli ne bo končano, kajti priznati si moramo, da je v naših glavah veliko omejitev, ki napredek zavirajo.

Veseli smo, da je PKP zelo dobro obiskana, da so njeni udeleženci zadovoljni s tem, kar jim ponuja, in da sponzorji prepoznajo vrednost njene vsebine, da se v njej vidijo in da od vložka v konferenco čutijo tudi konkretne poslovne učinke.

PKP je povezovanje oziroma tudi tako imenovani networking. Slovenci med sabo premalo sodelujemo, veliko boljši bi bili, če bi v vsakem konkurentu ali samo sopotniku videli tudi nekoga, ki je z nami pravzaprav v istem čolnu. Izmenjati izkušnje, znanje in kontakte lahko pomembno pripomore k uspehu, ki ga v poslu iščemo seveda ne samo zase, temveč zlasti za naše bližnje, sodelavke in sodelavce, kupce, državo kot tako in širše mednarodno okolje, s katerim smo povezani veliko bolj, kot si marsikdo misli.

PKP je dobronamerna. Ustvarjajo je nadvse predani ljudje, ki se srčno zahvaljujemo vsem svojim kupcem, udeležencem, sponzorjem. Brez vas je ne bi mogli narediti in pisati o jubileju. Hvala vam. In za konec: ne veselim se samo dvajsetega jubileja, že zdaj malce razigrano razmišljam, kaj bom napisal, ko bo PKP stara trideset let.

Komentar