ZGRADITI MORAMO VELIKA EVROPSKA PODJETJA, KI OSKRBUJEJO MILIJARDE LJUDI

Pri oblikovanju nove inovacijske Evrope v EIC, ki skrbi tudi za izvajanje stomilijardnega programa največje svetovne raziskovalne in inovacijske platforme Horizon Europe, sodeluje že od leta 2019.

Trenutno najbolj žgoče vprašanje vodenja v Evropi za korporacije in njihove direktorje je t.i. šesti inovacijski val. Te valove je utemeljil nekdanji ruski ekonomist Nikolaj Kondratijev. Temeljijo na 40- do 60-letnih ciklih in v svojem bistvu vsebujejo obdobja, v katerih številni najpomembnejši tehnološki (pa tudi družbeni, politični in gospodarski) premiki omogočajo izbruhe prelomnih inovacij izdelkov ali storitev, kar spodbuja močno povečanje industrijske (in s tem gospodarske) rasti. Ti valovi sprememb nosijo s seboj tudi zametke naslednjega vala. Zdaj smo torej v šestem valu – gre za robotiko, trajnost, avtomatizacijo, umetno inteligenco – poimenovali so ga zeleni val. Naš izziv v Evropi je dovolj hitra transformacija, da bomo lahko tekmovali z drugimi regijami, zlasti na področju tehnoloških platform. A rekla bi, da Evropa prek zelenega dogovora EU zdaj prevzema vodstvo.

Poskrbeti moramo, da bodo vse države, ki so del EU, pa tudi države EFTA, kot je Norveška, stopile skupaj in se preoblikovale v skladu z zelenim valom. Zagotoviti moramo ustvarjanje novih tehnoloških platform tudi v Evropi, da bomo imeli dostop do razumevanja, kako je ta tehnologija narejena. Gre za temo tehnološke suverenosti in za Evropo je pomembno, da poskrbi za svoje znanje, kompetence, demokracije, varnost in tudi poskrbi, da lahko naši mladi gradijo nova podjetja in ostanejo v Evropi. Želimo, da tudi mladi vidijo Evropo kot regijo, kjer lahko ustvarjajo in so deležni državne in zasebne finančne podpore. A ti časi so zahtevni za vse to. Potrebujemo več vodenja, manj administracije.

Več o temi si lahko preberete v ČLANKU.

Anita bo z nami tudi na Poslovni konferenci Portorož.

Deli:

Preberi več

Pošlji sporočilo