Janez Škrabec

ustanovitelj in direktor podjetja Riko, d. o. o., predsednik Alumni Ekonomske fakultete

janez-skrabec-pasica2

Janez Škrabec je študiral ekonomijo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, dodatno pa se je izpolnjeval na IEDC – Poslovni šoli Bled (Slovenija), Cleveland State University (ZDA), INSEAD Fontainebleau (Francija).

Leta 1991 ustanovil podjetje Riko d.o.o., ki se danes ukvarja z inženiringom na področju industrije, okoljevarstva, energetike, logističnih sistemom in gradbeništva. Leta 1997 je ustanovil podjetje Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene hiše, leta 2002 pa še podjetje Riko Invest. Skupina Riko s svojimi predstavništvi v Moskvi, Minsku, Kijevu, Skopju  in Londonu pod vodenjem Janeza Škrabca uspešno deluje na mednarodnih trgih.

Janez Škrabec je častni konzul Kraljevine Maroko, predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta, član sveta  Ekonomske fakultete UL, predsednik Slovensko-kuvajtskega poslovnega foruma, predsednik nadzornega odbora Nemško-slovenske gospodarske zbornice  ter član odbora Am Cham Slovenija.

Med mnogimi priznanji, ki jih je prejel za svoje delo, izstopa leta 2007 prejeta nagrada časnika Finance za izjemne dosežke na področju gospodarstva ter 2008 prejeta nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. V l. 2009 ga je predsednik Ruske federacije odlikoval z najvišjim državniškim odlikovanjem – Redom prijateljstva. Po izboru 40 novinarjev gospodarskih redakcij slovenskih medijev si je v letu 2011 prislužil priznanje Naj direktor, v letošnjem letu pa priznanje Zlata nit za najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih podjetij.

Osebno in preko podjetij Skupine Riko Janez Škrabec deluje kot  pokrovitelj kulture, umetnosti in športa ter dejavno in zvesto podpira aktivnosti lokalnega okolja. Središče njegovih družbeno odgovornih dejanj pa vsekakor predstavlja Škrabčeva domačija v Hrovači, ki je postala eno osrednjih kulturnih postajališč na Slovenskem. Charles Handy, svetovni guru menedžmenta, ga je v svoji knjigi The New Philantropist, The New Generosity zaradi njegovih donatorskih in mecenskih prizadevanj uvrstil med 23 novih svetovnih filantropov. Zaradi njih si le v letu 2010 prislužil tudi naziv Mecen leta častnika Finance.

Povezani dogodki

Deli...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email