Šarec na PKP: Če rebalans proračuna ne bo potrjen, bomo šli domov, prišli bodo drugi

Pogovor s predsednikom vlade na Poslovni konferenci Portorož

»Če bo rebalans proračuna potrjen, bo vlada obstala, če pa ne bo potrjen, bomo šli domov in bodo prišli drugi,« je na začetku pogovora na Poslovni konferenci Portorož (PKP) povedal Marjan Šarec, predsednik vlade.

Rebalans proračuna je potreben zaradi dodatnih nenačrtovanih odhodkov v prihodnjem letu, denimo ohranitve zdajšnjega višjega zneska denarne socialne pomoči in zvišanja povprečnin za občine. Odhodkovni strani proračuna pa grozijo še zahteve sindikatov javnega sektorja po višjih plačah. Koalicija se bo o proračunu usklajevala jutri.

Pogovor s predsednikom vlade je vodil Mojmir Mrak, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Diskusije o rebalansu so nekakšno nadaljevanje koalicijskih pogajanj.

Ja, drži. Okoli koalicijskega sporazuma se sicer dviga preveč prahu. Ta sporazum je bil pisan zelo smelo, jaz sem že takrat povedal, da se mi ne zdi modro zapisovati datumov, s tem smo si otežili delo. Če bomo rebalans izpeljali, bomo preživeli, sicer pa vlada lahko gre.

Imamo fiskalno pravilo – ali ga jemljete kot stoodstotnega ali so kakšne ideje o fleksibilni interpretaciji tega pravila?

Za nas je fiskalno pravilo dejstvo, res pa je, da imamo v ustavi zapisane tudi pokrajine. To je zavezujoče pravilo, zato smo v takem položaju, kot smo. To pravilo bomo spoštovali, naša zaveza je, da poskušamo zmanjševati dolg in pripraviti rebalans, ki bo omogočal tudi kakšno investicijo ter pospešiti črpanje sredstev EU.

Na prihodkovni strani je v okviru rebalansa težko kaj računati …

Smo v časovni stiski. Marsikaj nas je počakalo. Recimo prodaja NLB. Zgodila se je nekoliko pozno. Zdaj smo pa banko prodali, ko je Levica zraven. Seveda bi bilo najbolje, da banke ne bi bilo treba prodati, a te možnosti ni bilo.

Kako je voditi vlado z nekdanjimi ministri?

Saj veste – tako kot ima otrok birmo, pa še bivšega partnerja povabiš zraven. Zavestno sem se odločil, da ne bom za nazaj govoril, kaj je bilo in kaj ni bilo narejeno. Je pa gotovo koalicija s toliko strankami naporna. Včasih je zanimivo gledati, kako se prepirajo, kdo je več naredil za upokojence.

Kako vidite Evropo po prvih stikih?

Je skoraj tako, kot sem pričakoval. V družbi 28 držav je težko najti konsenz. Nisem pesimist, mislim, da se da vse rešiti.

Katere teme so najpomembnejše?

Prioriteta so gotovo migracije. To povzroča velik politični nemir, strah, tudi mešanje megle. Zato tukaj potrebujemo skupno rešitev. Še ena velika težava je neupoštevanje šengna, kontrole imajo Danska, Nemčija, Avstrija …

Raziskave kažejo, da je Slovenija država z najmanj vpliva v EU. Kje vidite položaj Slovenije? Višegrajska zgodba, nemško-avstrijski blok?

V diplomaciji je normalno, da se vzpostavljajo ad hoc zavezništva. Slovenija se mora primerjati predvsem z državami, ki so nam primerljive, države Beneluksa, Nemčija … Biti moramo del tako imenovane jedrne Evrope.

Komentar